Moje články

Timi a Čiko spolu

Když jsme přivezli Čika ze začátku se Timiho bál, ale pak si zvykl. Timiho si vycvičil na to, aby ho drbal. Timi pak přestal a Čiko to vyžadoval od nás.

 

Čiko si jinak s Timíčkem moc nehraje spíš ho vyhání - např. když mu něco dáváme, nebo si s ním hrajeme...

 

Spíše si spolu hráli ze začátku, když Čiko nebyl ještě tolik rozmazlený - hráli si s Timíčkovými hračkami, létali do myčky, šuplíku, apod.

Jak k nám přišel Timíček

Vybrala jsem si druh Agapornis fišeri protože je levný, nenáročný a vhodný pro začátečnáky. Jméno jsem stejně jako Čikovi vybrala ze seznamu na internetu konkrétně na stránkách www.zakogarp.estranky.cz - stránky už bohužel nefungují.

Timiho jsme koupili ve zverimexu "ZOO SHOP BENJI" v Ústí nad Labem. Stál 500,- Kč.

Vybrala jsem si konkrétně Timiho, protože ze všech Agapornisů co tam měli byl on takový "odlišný" - měl světle zelené břicho víc než ostatní a byl z nich takový nejroztomilejší.

 

Když jsme Timíčka vezli autem domů byl celý vyplašený - tak to bylo i doma. Prvních pár hodin byl v nejvyšším bodě klece a protahoval dráty. Pak postupně objevil misky s krmením a bidýlka. Po pár dnech jsme ho poprvé pustili z klece - potom začal pomalu prozkoumávat byt a zvykal si na naší přítomnost.

Jak si Timi zvykal a ochočoval se

Asi tak po týdnu už si Timi zvykl a objevil si svá místa - jako třeba hodiny, komody...

Pořád postupně objevoval nové věci - jídlo položené na stole a také nás - byl a je to velký průzkumník.

 

Timiho jsme z počátku měli v obýváku, ale moc to nesvědčilo - když večer spal nejspíš ho rušila puštěná televize a tak se často stávalo, že nám padal z bidýlka.

Potom jsme ho tedy přemístili ke mě do pokoje, protože tam si myslím má o mnohem větší klid :-)

 

Timiho jsme ochočovali např. tak, že jsem si vzala do ruky jeho hračku a on mi letěl na ruku a vzal si jí ode mě z ruky, nebo jsem si např. lehla a hračku jsem si dala na břicho a on si s ní po mě házel. Následně nám Timi už sám od sebe začal létat na hlavu a protahovat vlasy.

Teď už se nás Timi vůbec nebojí na ruku nám sice bez hračky nejde, ale nechá se hračkou přesvědčit a nebojí se ani když ho zblízka pozoruji jak si hraje.

Timiho nejoblíbenější hračky

Chtěli jsme, aby se Timi nějak zabavil, ale také jsme chtěli najít věc přes kterou by jsme ho ochočili. A tak nás nakonec napadlo, že vezmeme kelímek na tužky a hračky z Kinder vajíček a dáme mu je.

Timi je z kelímku začal vyhazovat a házet si s nimi, někdy je i rozebíral. Potom jsme Timimu začali dávat hračky do klece a on si s nimi zalézal pod noviny.

Poslední dobou má Timi nejoblíbenější bílou pipinu a někdy si jí bere do nožičky a dává si ji za krk a někdy se na chvilku převrátí na záda.

 

Potom si Timi začal hrát s tyčkami od nanuků. Také je má v kelímku a vyhazuje je a hází si s nimi - někdy dokonce shodí celý kelímek.

Také se s nimi drbe - tyčku si vezme do nožičky a dá si jí za krk, někdy to vypadá že si chce useknout hlavu :-D Všem tohle Timíčkovo řádění přijde srandovní :-D

Jak k nám přišel Čikíšek

Vybrala jsem si tento druh, protože se mi opravdu líbí jeho zbarvení a také jsem chtěla už trochu většího papouška než je Timi. Jméno jsem stejně jako Timíčkovi vybrala ze seznamu na internetu konkréntě na stránkách www.zakogarp.estranky.cz - stránky už bohužel nefungují.

Čika jsme koupili jako 4 měsíční ručně dokrmené mládě u chovatele v Kolíně. Je to sameček. Stál 6 500,- Kč.

 

Když jsme Čika vezli v krabici domů už bylo poznat, že to bude lump - prokousal nám v krabici díry a vykukoval na mě. Když jsme ho přivezli domů vůbec se nebál.

Dělali jsme si starosti s ním kdy ho pustíme a Čiko to vyřešil za nás - druhý den si sám otevřel dvířka od klece a najednou koukám otevřený dvířka a papoušek na kleci.

 

Čiko se postupně - peříčko po peříčku, přebarvoval ze zeleno-oranžové do barev, které má teď.

Jak si Čiko zvykal a ochočoval se

Čiko si tedy na nás téměř hned zvykl - po bytě objevoval nová místa - např. podlahu, sedačku...

Ale jedno objevil hned - jídlo. Kdykoliv, když jsme snídali, obědvali či večeřeli Čiko s námi. Jí skoro všechno- špagety, brambory, knedlíky, hranolky, maso...

 

Čiko se postupně - peříčko po peříčku, přebarvoval ze zeleno-oranžové do barev, které má teď.

 

Čiko se rychle ochočil, hlavně proto, že to je ručně dokrmený papoušek. Učili jsme ho létat na ruku a jít na prst přes jeho oblíbené piškůtky. Postupně se nechal hladit a drbat - ale poslední dobou se nechá hladit jen ode mě. Nakonec jsme ho naučili kousky jako dávat pac a tancovat když zpíváme hůhůů.

Dokonce umí mluvit! Říká "Čiko" - jeho jméno a "Kakínu" nebo "Kaki" - vždy když jsme chtěli, aby udělal hovínko tak jsme mu říkali ať udělá kakínu.

Teď se mamince zdá, že říká "Ahoj", ale podle mě jenom nějak divně kráká.

Čikiho nejoblíbenější hračky

Chtěli jsme a chceme Čika co nejvíc zabavit nebo ho něco naučit s nějakými hračkami, ale u ničeho dlouho nevydrží. Ale jeho nejoblíbenější hračka jsem já - beze mě se nehne ani na krok :-) I tak si Čiko nějaké další hračky oblíbil.

 

Např. deky. Když ležím v posteli nebo na sedačce tak se s neskutečnou radostí zahrabává do dek - nejspíš si chce dělat hnízdo. Když ležím v posteli nejradši je, když si s ním hraji pod dekou.

 

Také má rád dřevo. Hlavně nábytek - okousává ho, jeho oblíbená činnost už máme okousanou komodu, kuchyňskou linku, několik židlí. Ale nábytek jen neokusuje - máme poličku s dózami mezi které zalézá. Jednou jsme mu taky dali do klece na zabavení taková malá dřevěná zvířátka a  za chviličku z nich byly třísky.